dimecres, de novembre 29, 2017

ESPAI CAPGRÒS, 15 ANYS



 En la dècada dels vuitanta , Mataró va arribar a mantenir actius 18 espais expositius. Sales professionals, afeccionades, entitats bancaries, associacions culturals i fins i tot associacions esportives oferien un espai expositiu per a plaer d’artistes i afeccionats.

En començar el nou segle, el paisatge era ben diferent. Amb la desaparició quasi total de les galeries, amb un Ajuntament allunyat com ara de l’art , amb una Caixa Laietana molt per sota en el cultural de les entitats parelles a ella, amb les associacions donant l’esquena a la part cultural, sols l’aparició de les activitats de l’Associació Sant Lluc donaven resposta a un món artístic mataroní que mentre perdia espais, augmentava inversament en nombre d’artistes i en qualitat dels mateixos.

És en aquest context quan  capgròs, revista que sempre havia donat aixopluc a la cultura , decideix en arribar a unes noves instal·lacions , ser proactiva i dedicar les parets dels seu vestíbul en un espai expositiu en el desig de ser finestra oberta per l’art i els artistes mataronins. Naixia així  espai capgròs i ho feia amb l’eclecticisme per bandera , oberta a tota mena d’estils, tècniques o tendències, amb desig de servei i recolzament , això sí, marcant un mínim de qualitat exigible , coma senyal de respecte d’artistes i afeccionats.

Ara , just quinze anys més tard , i en  l’obligada mirada enrere, ens trobem amb més de 160 exposicions d’ençà aquella inaugural de Tomàs Safont Tria i amb més de cent vint artistes en exposicions individuals i un bon grapat més en col·lectives. Artistes que apleguen tot el ventall estilístic i qualitatiu de l’art local i comarcal , amb puntuals apunts més enllà. Artistes professionals i de reconeguda vàlua, al costat d’altres afeccionats de primera línia , alhora quetambé ha servit com a porta iniciàtica a joves creadors .

Quinze anys , i els que queden per davant, que han situat a l’espai capgròs com un element important , amb les seves grans limitacions , en l’espai expositiu local i comarcal. Quinze anys que avui celebrem amb goig , amb un immens agraïment a  artistes i afeccionats que son els que l’hi ha donat caràcter, nivell i transcendència.

Un espai que curiosament en aquets quinze anys no ha rebut mai la visita de cap dels directors de cultura que han passat per Benficència i queden dits de les mans per comptar les visites de regidors de cultura o alcaldes de la ciutat. Un fet  amb una valoració que la deixo en mans de qui això llegeixi.

Un aniversari que el celebrem amb una magnífica exposició de caire retrospectiu  de Manuel Cusachs que ens permet de manera ben adient donar fe del seu fer i la seva evolució. Espai capgròs, un projecte humil i de ciutat, del que un està enormement orgullós d’haver-ne sigut part activa.

Espai capgròs . exposició retrospectiva MANUEL CUSACHS
                       durant tot el mes de desembre
                       Inauguració dijous 30 nov. A les 19.30 hores.