dimecres, de novembre 22, 2017

CECÍLIA TORRES GARCÍA





El meu pare era un enderiat de Torres García, li recordo llargues converses amb Tomàs Garcés que l’havia conegut en la segona estada a Barcelona , en el temps de les primeres avantguardes. El pare va intentar que Mataró , ciutat nadiua del pare de l’artista  i que el va acollir en tornar de Montevideo a on havia nascut , i ciutat en la que va fer les seves beceroles artístiques a l’Escola d’Arts i Oficis de mà del professor Vinardell li atorgués alguna reconeixement en forma de carrer o premi de pintura. No ho va aconseguir.El carrer el va aconseguir en Santi Estrany i es troba a Vista Alegre , al costat dels dedicats als germans Arenas i a l’Eduard Alcoy




Per això, en memòria del pare, quan s’organitzaren els fonaments del que després ha estat Biennal Torres García ,en els que vaig col·laborar de manera ben activa ,  vaig proposar que el premi agafés el nom de  l’artista acompanyant al de la ciutat ,donant així un imputt de qualitat al projecte. Va ser unànimement acceptat , així com que es podria aprofitar el dibuix de l’estació de Mataró  , dibuixat en els seus començaments i que apareixia en el llibre de la història de la seva vida , fet que també va ser acceptat sense discussions.

Avui, justament el dia de Sta Cecília , aniversari de naixement del pare , he tingut l’emocionat i intens plaer de passar quatre hores amb Cecília de Torres, jove de Torres García i vídua del seu fill Horacio.




Cecília de Torres té una impressionant galeria al Soho de Nova York, dedicada a l’art llatí-americà, en un edifici en el que cohabita amb la principal botiga d’Hugo Boss a Nova York. La seva especialització, l’ha convertida en assessora del MOMA i el MET  , alhora que de les cases de subhastes Sotheby’s i Crhisties. Actualment està enderiada en la realització del catàleg raonat del seu sogre Joaquim Torres García, artista que té obra en tots els més importants museus d’art contemporani del món. Fa poc en una subhasta un treball seu va depassar en poc els 2 milions de dòlars.




Actualment ha vingut a  Espanya ja que ha comissariat l’exposició de Cesar Paternosto, actualitat ara mateix al Thyssen de Madrid, el que l’hi ha permés acostar-se a Mataró de la mà de l’historiador Pere Tió, especialista en la història de la família mataronina de Torres Garcia i els seus anys d’estança aquí.

La seva vinguda per conèixer el territori vital de la família ha estat aprofitat per fer passejada per Mataró i ser rebuts per l’Alcalde i per la regidora de Cultura , en el que sembla ser un positiu tomb direccional envers el respecte institucional per la plàstica.



Hem tingut ocasió de parlar àmplament amb ella, juntamnet amb els artistes Alís i Marta Duran i  Antoni Luis com a representant de la Sant Lluc, organitzadora del premi, al respecte de la realitat artística actual i les línies de futur tant en el camp expositiu com en el museístic a nivell global. La seva amabilitat , senzillesa i bonhomia ha estat total i la xerrada ha estat un plaer personal i una lliçó magistral d’art  de l’ahir , de l’avui i del que vindrà.

Record personal imborrable i molt ens agradaria poder fer realitat el seu oferiment de col·laborar en qualsevol esdeveniment que es pugui realitzar amb la figura de Torres García.

Per això , avui , junt a les fotos personals i de la seva galeria, volem afegir el vídeo de l’antològica que organitzada per el MOMA, va venir a Espanya l’estiu passat i un va poder gaudir orgàsmicament a Madrid.