dimarts, de maig 02, 2017

CULTURA I EL MUSEU DE MATARÓ A LA RECERCA DEL RÈCORD GUINNES D’INCAPACITAT GESTORA.



No fa pas gaires dies parlàvem del fet de que el museu de Mataró segueix sense mostrar la col·lecció de gravats de Goya, un veritable tresor , en l’econòmic i el cultural, que roman guardadet en un calaix a l’espera de temps millors, quan la seva exposició seria sens dubte un atractiu patrimonial que enlairaria l’interès del Museu de Mataró per part  dels seus  ciutadans, alhora que serviria d’esquer per atreure visitants a la nostra ciutat en el global, i al Museu de Mataró en el particular.

Avui El País publica un article de títol “Més patrimoni per a tots” que podeu enllaçar aquí, en el que explicita les adquisicions de la Generalitat per els Museus catalans durant 2016 que varen comportar una despesa de més de 1.5 milions d’euros. D’entre la varietat i diversitat de les obres adquirides s’indica , oh sorpresa! que es va adquirir l’obra de Viladomat “La reverberació de Santa Teresa” per un valor de 4968 euros destinada al Museu de Mataró. Poques línies després explica Magda Gassó, responsable del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat que: “No es compra res que no tingui interès per al museu i sempre que vagi a l’exposició, no a la reserva”.

I aquí és quan un s’encén. Algú de vostès ha tingut coneixement d’aquesta adquisició per el Museu de Mataró.? Cultura ho ha anunciat en algun moment?. Vist que aquestes  adquisicions son sols per a ser exposades i no per restar en el magatzem, algú em pot dir on es troba exposada aquesta peça.?

Com que soc xafarderot de mena , he buscat a la xarxa per si hi havia hagut aquesta presentació , i un no la recordava, però no he trobat res de res. El que si he trobat un apunt al respecte d’aquesta obra amb arrels mataronines en unes “Notes sobre la procedència mataronina d’unes teles de Viladomat” , que l’historiador Rafel Soler presentà en una sessió d’estudis mataronins, que podeu visitar en aquest enllaç:


Penso sincerament que  el desideràtum el Museu depassa el màxim del tolerable i que calen mesures urgents ja. Unes mesures que hem de demanar dràstiques vist que tot el que va succeint a Cultura i al voltant de l’art ja passa de taca d’oli.

I per damunt de tot, recordem que hi ha un responsable màxim, encara que el qualificatiu no se l’hi escaigui. Quan Alcaldia prendrà les decisions oportunes per que Cultura ocupi el lloc que li pertoca en el desenvolupament de la ciutat i en ell , les arts siguin reconegudes en el seu just nivell i mida?. És urgent.

I evidentment cal exigir l’immediata exposició de l’obra adquirida per la Generalitat  ja que com queda clar  es va adquirir per a ser exposada i no per restar amagada.


I encara de manera més intensa cal exigir explicacions públiques  que ja sabem , i com és norma de la casa , no tindràn lloc .


(La fotografia de la façana del Museu amb l'ombra de l'escultura Mataró, és de Ramon Manent i està extreta de la xarxa)