dimecres, de març 22, 2017

VISITAR EL PATRIMONI DE MATARÓ. UNA PROVA IMPOSSIBLE




Les xarxes de Mataró bullen d’alegria (?) per haver classificat a la Basílica de Sta Maria entre els quarts finalistes del monument més estimat de Catalunya. Ara s’ha d’eliminar amb la Portalada del monestir de Ripoll, a qui ha superat en vots a la fase prèvia.

Curiosament Mataró, a qui ningú se l’hi acudirà qualificar com a ciutat monumental, és de les ciutats que va apostar amb més monuments per aquets concurs de votació popular. Així a Sta Maria- Capella dels Dolors , hi va afegir la botiga la Confiança, la Nau Gaudí i la casa Coll i Regàs.

Davant d’aquesta eufòria desfermada de la que en soc , com molts, enormement crític , he pensat que potser vaig errat i que em cal un reciclatge ràpid dels monuments patrimonials de la ciutat per  a una adequada “posta en valor” dels mateixos. Per això i davant d’un cap de setmana en la que la meva agenda està orfe d’activitats he pensat que seria un bon moment alhora que així complia la promesa d’ensenyar els tresors de Mataró a un vell company de treball enderiat com jo per l’art i el patrimoni.

Amb desig i ganes he intentat posar fil a l’agulla  però ha quedat demostrat que per poder visitar els “tresors” de Mataró precises de paciència i fins i tot d’una conjunció astral que afavoreixi l’incquadrable sudoko d’horaris i dies de visita.
Per que els horaris son els següent( extrets de l’opuscle municipal al respecte de  rutes i visites guiades març- juny 2017)





Capella dels Dolors:  A les 18 i 19 hores de l,1, 15,29 d’abril; 13 i 27 de maig; i 10 de juny. És a dir que tan insigne monument sols es pot visitar en dues visites a la tarda els dissabtes de cada quinze dies. Això si prèvia inscripció a Turisme de Mataró, inscripció que no es pot fer per internet i s’ha de fer telefònica o personalment.
La casa Coll i Regàs ningú et concreta quan es pot visitar. El web de la Fundació Iluro no n diu res i en la pestanya que indica “contacte” i que teòricament  podria permetre una consulta via mail, no dona a cap lloc, amb el que estàs impossibilitat de saber res de res.




Ës pot visitar en les rutes: “El Modernisme a Mataro” i “Ruta Puig i Cadafalch. Mataró- Argentona”:  La primera es realitza aquest diumenge 26 de març i el 29 d’Abril, 27 de maig i 18 de juny. És a dir el darrer diumenge de mes a les 11hores, mentre que la segona és els dissabtes 1 d’Abril, 6 de Maig i 13 de juny.a les 10 del matí (aquí la tria del dia sembla feta a l’atzar). Igualment es pot visitar si fas el triangle modernista al Maresme: Puig i Cadafalch, Gaudí i Domènech i Montaner, el diumenge 20  de maig a les deu del matí .Excepte en el cas del modernisme a Mataró, cal també inscripció prèvia. Ara en cap cas ens garantitzen que es pugui visitar l’interior de la casa degut a les obres de rehabilitació de l’edifici que esperem hagin estat menys destroyer que les dels esgrafiats exteriors.






Si volem visitar el clos arqueològic de Torre Llauder, la visita és el dissabte a les 12del matí ( hivern) 19 tarde(estiu), això si no plou ja que en aquest cas es suspèn la visita.

A Can Marfà el podem visitar el tercer dissabte de cada mes a les 18 hores.la visita guiada a can Serra és en canvi el primer dissabte de cada mes a les 18 hores.Si el que voleu es visita guiada a la Nau Gaudí aquesta és el primer diumenge de mes a les 12 hores, mentre que la visita guiada a ca l’Arenas és el segon dissabte de cada mes a les 6 de la tarde.




Si el que voleu es visitar les exposicions que hi ha a la ciutat. Cal recordar que l’hora de visita és de 17 a 20 hores  a l’hivern i de 18 a 21 hores  al’estiu. Obert de dimarts a diumenge ( Can Serra, Can Palauet i Nau Gaudí) mentre que Ca l’Arenas sols obre divendres, dissabte i diumenge.

Ara amb totes les dades a la mà, qui és el guapo que pot quadrar les visites sense dedicar-hi unes quantes hores per solucionar el sudoku i  un mes sencer per realitzar les visites I si això ja és letal per un mataroní que haurem de dir d’algú de fora que vulgui gaudir dels nostres tresors patrimonials.



Fa uns dies , en presentar el balanç turístic de l’any , s’assenyalava que els promotors turístics havien reclamat més activitats culturals en temporada d’estiu , en la que es tanquen algunes d’aquestes instal·lacions en el mes d’agost. No estaria de més fer possible que a l’entorn d’un sol dia fos visitable bona part del nostre patrimoni que lamentablement no és tant i no existís aquets desori que converteix en prova impossible de realitzar, el visitar de manera ordenada i adequada aquells indrets dels que tan orgullosos hauríem d’estar els mataronins. I ho estem.

I és clar com volem que el nostre patrimoni sigui el més estimat si és digne de tenacitat cum laude fer-ne una visita?.



(Les fotografies son pròpies i extretes de la xarxa)