dimarts, de desembre 02, 2014

LLIBRE BLANC DE CULTURA




Fa uns dies vaig dir que calia parlar del llibre Blanc de Cultura , aquest projecte que en teoria era comú i que sembla que la llevantada s’ha endut per a no tornar. Ho volia fer ben aviat però un amic em va comentar que estaven a punt se sortir les conclusions i vaig deturar el comentari però vist que no hi ha res previst en l’agenda de desembre és qüestió de posar fil a l’agulla malgrat que ja el PSC presenta aquest dijous una interpel·lació al respecte ( Al final hauré de creuré que em llegeix més gent del que sempre penso).

Era mitjans de juny, feia molta calor i després d’uns caps de setmana plujosos aquell dissabte va aparèixer resplandent convidant a la platja que ja era veritable desig interior. Malgrat això quasi un centenar de mataronins es van apropar al centre cívic del Pla d’en Boet per a una jornada com de cloenda de conclusions. Una jornada que com ja varem comentar va ser del tot decebedora ja que la mateixa no va mantenir l’estructura que calia per a la seva finalitat.

Han passat quasi mig any. I vistes les perspectives encara queda temps per a veure la llum els resultats finals d’un projecte que començava en iniciar-se la legislatura , que es mantenia de manera permanent en disputa davant de la tossuderia del PSC ,o millor dit, d’Ivan Pera ,que semblava iniciava un camí ferm en el ple de febrer de 2013 amb l’establiment del Pacte de Cultura i que va anar descarrilant en la sectària gestació del mateix que després es va redreçar en part davant les queixes dels partits polítics a l’oposició.

Un llibre blanc de cultura absolutament necessari per aquesta cultura mataronina desnortada , posada en les dictatorials mans del tècnics corresponents i que està empobrint fins a límits insospitats , no tan sols als ciutadans, ans també, - el que és molt perillós-, als veritables gestors i protagonistes culturals que estan fins els dellonsis de la postura personalista , intransigent i d’esquena a la ciutat i dels actius culturals que du a terme la gent de beneficència.

Un llibre blanc que esperem vagi més enllà a dir que a Mataró hi manca un teatre, un auditori i una sala d’exposicions en condicions (tots tres). Un llibre blanc que ens ha de fer visibles les bases i analitzar les alçades. Que ens ha de fer entendre el que hi ha , el que seria bo que existís i quins poden ser els camins per aconseguir-ho.

I encara que aquest projecte de mandat arriba tard , - i ven contents que estan a Cultura -, el menys el seu anàlisi hauria de ser element de comparança per poder establir les línies mestres d’uns nous programes , amb l’exigència de poder ser duts a terme , no com fins ara.

I a més hauria de servir per retomar el pas inicial que no ha de ser altre que el la identificació dels veritables protagonistes culturals per així, no sols quantificar-los en nombre i vàlua , ans també poder establir els criteris d’actuació corresponents per a una millora generalitzada de protagonistes i receptors.

Uns paràmetres molt valuosos i que malgrat temps i peles, no han tingut una resposta final pública en forma de conclusions. I molt ens temem que si la té (que ho dubto) serà d’amagatotis i amb un redactat tan sui gèneris que de res servirà com a eina de futur.

Quan es van dur a terme les eleccions municipals , tots vàrem reclamar aquest llibre blanc de cultura , aprofundit i analitzat ben a fons. Ha passat un mandat  i el més calent a l'aigüera. La millor demostració del nul interès del govern en aquest àrea , anomenada cultura, on es troba amb constants pedres a la sabata.

Però sigui com sigui , el llibre ha de sortir ja a la llum. Ha passat massa temps com per seguir fent l’orni. Però serà capaç de fer-ho el govern?. I el que és pitjor, serà capaç d’assumir la seva incapacitat per a dur a terme el que s'expliciti, per elemental que sigui?.

Unes preguntes que precisen d’una resposta ben clara que hauria d’esclatar ja.