dimarts, de maig 13, 2014

JORGE SARRAUTE. "NAVEGACIONES Y NAUFRAGIOS"






Jorge Sarraute és un artista argentí que de fa anys resideix a la nostra comarca ( Argentona) des de on ha mantingut la dualitat de la seva flama creativa. Per un costat amb la vesant professional de músic , amb ample varietat de registres però amb especialització en el contrabaix , i la de l’afecció passional com ho és la pintura que va començar a desenvolupar en la seva nadiua Azul, allà al bell mig de la pampa argentina , on va realitzar estudis de Belles Arts.





Ara en aquest mes d’abril presenta a l’espai capgròs una quinzena de peces aixoplugades sota el títol de “Navegaciones y naufragios” amb la que ens mostra les seves reflexions al voltant de l’home i la seva circumstància vital. Unes peces intenses que desgranen una intensa reflexió que depassa amplament la crosta de la seva aparença.

Aquesta dualitat musical i plàstica que conrea l’autor sembla unificar-se en una concepte comú de fer. Músic de contrabaix , aquest instrument no és cridaner , no sembla propici a lluïments personal i més aviat sembla tosc i obscur, però des de la profunditat del seu llenguatge musical és el que marca el ritme i sustenta a la resta de membres del conjunt. Com diu el propi autor, el contrabaix sols es nota quan no hi és.


La pintura de Sarraute és igual. Encara que no defuig de colors agosarats i d’ample paleta cromàtica, no és aquesta aparença la que subjuga a l’espectador. L’atracció prové del seguit d’homes que apareixen permanentment en les seves obres  que semblen dirigits vers un irrefutable destí que es desconegut per a ells i per a nosaltres. Son ells els protagonistes, marcant el ritme d’unes peces de veu profunda i clara lectura social  en la seva vesant més crítica.




Diu Sarraute que ell és potser l’únic argentí que no s’ha psicoanalizat mai. A bon segur que no li fa falta reposar en el divan per explicar les seves cuites interiors. Les expressa molt millor amb les seves pintures sinceres , íntimes , social, punyents , colpidores , però posseïdores de la rara bellesa que sols tenen les obres fetes des de l’interior més profund del creador.

“Navagaciones y naufuragios” , una mostra plena de vaixells i nàufrags entre els que a bon segur ens hi podem trobar nosaltres mateixos amb facilitat. Una mostra que malgrat la seva intensitat ens deixa sempre amb els aires d'una esperança , potser un xic desesperançada però esperança en realitat , d'un mon que pot , i hauria ,  de canviar a millor.

Una exposició de recomanable visita.


DIVENDRES. DIA VILADOMAT


Vist que Cultura segueix entestat en no publicitar gens l’exposició de Viladomat , valguin aquestes ratlles per incidir en que aquest divendres a les 18.30 al Museu de Mataró s’iniciarà la visita guiada a l’exposició de la mà de Francesc Miralpeix responsable màxim del conjunt d’exposicions al voltant de Viladomat. Visita que tindrà continuació amb la visita a la Capella dels Dolors per acabar a les 19.30 amb una conferència que ens ampliarà coneixements en especial al que pertoca a la relació de l’artista amb Mataró.

Si un és afeccionat a l’art , ja sigui en la pràctica com en la contemplació, ha de reservar-se forçosament aquest divendres i marcar ben fort en la seva agenda particular el nom d’Antoni Viladomat.