divendres, de maig 09, 2014

A MATARÓ , EXISTEIX VILADOMAT ???





Estic absolutament al·lucinat. Sabia que la Cultura importa una merda al Govern de la nostra ciutat ( a l’actual i als anteriors). Que això que ara en diuen “Direcció de Cultura” és l’ens més inútil de l’univers burocràtic del govern i que s’esforcen cada dia per fer-ho pitjor que l’anterior, destacant per la seva inmensa capacitat de superar la seva inutilitat, que de seguir així arribarà a l’infinit , que en aquest cas invers òbviament serà zero.

Però malgrat saber això, per haver-ho patit en persona com tots aquells que ens movem en el camp de les arts plàstiques , ni en el pitjor dels casos , en aquells en els que un frega la paranoia , podia arribar a pensar que la ciutat seria capaç de maltractar tant l’exposició d’Antoni Viladomat , que segons sembla obre les seves portes demà dissabte. I dic segons sembla ja que malgrat els meus esforços no he aconseguit esbrinar-ho.

Antoni Viladomat és el gran artista del barroc i com a tal ha estat escollit l’artista representatiu de tot l’enrenou del Tricentenari i es recorda la seva trajectòria amb un conjunt d’exposicions a celebrar al MNAC , els Museus de Girona i Lleida i els Museus de Mataró i Museu Arxiu de Santa Maria , on es podrà visitar la Capella dels Dolors. Unes exposicions que s’inauguren demà conjuntament a Girona (12 h.) amb la presència de lEs màximes autoritats del País.

I a Mataró, que passa?. Dons que Viladomat és el creador de la joia monumental més important i específica de la ciutat com és la Capella dels Dolors , aquell magnífic espai que durant tant de temps , i ara mateix, és tan difícil de visitar. Passa igualment que Mataró acull l’exposició “Redescobertes” que té la gran qualitat de presentar un seguit d’obres que han estat exposades rarament i que per tant son de gran vàlua per els afeccionats en general, i molt especialment per els amants del barroc i els estudiosos de l’època.

I això , com , quan i de quina manera, es podrà visitar ?. Dons , ja ens agradaria saber-ho. Si per internet mirem el cartell del Museu de Mataró , sembla ser que a partir de demà ( 10 de maig). Però quan, amb quin acte , a quina hora?. La veritat és que ha estat impossible esbrinar-ho i per tant hem de pensar que l’exposició s’obrirà sense cap mena d’acte inaugural.




Si , ja han llegit be : L’exposició dedicada a Antoni Viladomat , a bon segur l’exposició més important celebrada al Museu en decennis i de l’artista més important relacionat amb la ciutat, no tindrà cap acte inaugural i s’obrià d’amagatotis. A més a més es farà amb escassa publicitat de la mostra, - dic escassa ja que algú m’ha dit que ha vist un cartell , fet que no m’ha succeït a mi que no n’he vist cap- , sense ressò mediàtic de cap mena , i amb una informació ridícula en el camp de les xarxes social i culturals, fet que hem de considerar com totalment inadmissible.

Així per exemple, al web de cultura en parla de l’exposició com un acte més, sense donar-hi gens ni mica d’importància , com ho demostra que entre els enllaços a la petita notícia existeixen els webs dels altres Museus participants, però no el de Mataró.

Cap notícia ni als Fb del Museu Arxiu i del Museu de Mataró, com si no existís l’exposició. Tampoc s’esmenta en el fb de Cultura. Això sí en Fb del Museu de Mataró apareix la fotografia de l’acte de presentació del total expositiu al MNAC. Allà a la foto sí que apareixen, lluint-se , els directors dels Museu mataronins , però a l’hora de la veritat , de treballar, res de res i l’exposició de Viladomat arriba a la ciutat en el més absolut silenci i clandestinitat.

Ves a saber si divendres que ve , a la capella dels Dolors on s’anuncia una conferència del Dr. Francesc Miralpeix, es farà un acte inaugural de segona mà. Ves a saber ja que enlloc diu res i aquesta exposició sembla estar in albis, i el que està clar que no interessa a ningú dels que per desgràcia nostra i de la ciutat , dirigeixen els Museus de Mataró.

És per això que és obligat demanar responsabilitats culturals i polítiques. La desídia i crec que s’ha de dir mala fe en el menysteniment d’aquesta exposició, que repeteixo, és a bon segur la més important celebrada a la ciutat en molts anys, obliga a exigir mesures taxatives que com és habitual seran obviades.

És per això que davant el desgavell, la ruqueria , el menysteniment i podríem afegir més adjectius , que signifiquen en el seu conjunt el ridícul cultural més absolut de la ciutat , alhora que un insult directe als seus ciutadans , cal demanar la destitució dels responsables de Direcció de Cultura , la dels Museus de Mataró i Museu Arxiu de Santa Maria i en conseqüència directa , la dimissió del regidor de Cultura que ha permès  aquesta vergonya cultural col·lectiva davant la figura i l’obra d’Antoni Viladomat.