dissabte, d’octubre 26, 2013

ARTESANIA





Tots sabem que els artistes precisen en moltes ocasions d’altres professionals que els ajudin a  dur a terme els seus projectes. El cas de certes escultures és el més evident i el cas de Mataró encara més, doncs hom sap que en obres de Tàpies, Palazuelo i tants d’altres no existirien sense haver passat per el cap penant i les mans hàbils de Pere Casanovas i la gent del seu taller.

Josep Vinyals és un d’aquests artesans que en el decurs de la seva vida ha dedicat bona part del seu bon fer a realitzar físicament en el camp escultòric del ferro i la metallisteria , aquells projectes realitzats per diversos autors, alguns de la importància de Rovira Brull. Una tasca que podia haver estat realitzada de manera simplement mecànica però que en el cas de Vinyals, home saberut, va anar més enllà adquirint el coneixement interior de l’artista per a poder assolir així uns resultats més escaients.

Ara , retirat professionalment de l’ofici, Josep Vinyals ens mostra la seva personal mirada , una visió en la que es fa escaient, potser massa , les influències d’aquells autors amb els que ha treballat i dels que ha copsat modus i maneres.
Però la veritat s’evidencia sempre. La tècnica és sempre mitjà i mai finalitat en si. La tècnica per si sola no arriba més enllà i aquest fet salta a la vista en aquesta exposició que ens presenta a la sala de la Presó.

Passejar-se per la mateixa és fer-ho per un jardí ben acurat però sense cap mena de trempera especial. Una obra ens porta cap un autor, una altra cap un altre , però en cap d’elles apareix el deix de l’artista, l’ànima que serveix per trencar l’asèpsia de l’ofici per assolir aquell fet personal de la creació.

És per això que la mostra esdevé una clara elegia de l’ofici. Un ofici pulcre , sense imperfeccions, en el sentit més integre del mateix. Però l’art és altre cosa. L’art és vibració, és sensibilitat , ´ñes emoció. Ës vida en una paraula. I aquesta no apareix en una exposició digne del millor dels artesans però que no assoleix el significat de l’art com a ens  creatiu que és i ha de ser.