dijous, de maig 23, 2013

GEORGES MOUSTAKI / JOAQUÍN SOROLLA




Avui  la gran majoria de gent de la meva generació d’un entorn cultural determinat , ens hem entristit i forçosament hem mirat decididament enrere , tot recordant el munt de sensacions que ens va provocar durant molt de temps un cantant que amb la seva veu , la seva guitarra i les seves lletres, ens emocionà fins al més íntim .

Ho va fer de tal manera que avui la seva música a més de formar part de la nostra història més personal , segueix essent viva per a tots nosaltres i tots , sense excepció, estic convençut que  hem cantat la tonada de les diverses cançons que han aparegut en els diversos mitjans de comunicació per explicar la mort de Georges Moustaki.

Curiosament vaig conèixer Moustaki a través del meu pare. No hem d’oblidar que la meva generació , aquells que estem en els seixanta , és una generació d’influença francesa. A casa , la música francesa era l’habitual. Des dels clàssics chanssoniers com Charles Trenet o Colette Renard , seguint per la “nouvelle chanson” amb  Georges Brassens o Jacques Brel , passant per Gilbert Becaud o Charles Aznavour, fins arribar als moderns Sheila, Jhonny Halliday o Adamo , al que vaig arribar a veure en directe a la vella Piscina , com a premi per notes. Però per damunt de tot, regia resplandent Edith Piaff.

El pare va escoltar una cançó del que havia composat el gran èxit popular de Piaff , el magnífic "Milord"  ( Allez , venez, Milord!,/ vous asseoir a ma table / il fait si froid, dehors / ici c’est confortable ... )i va dir que li havia agradat molt. Al ben poc arribaven les seves cançons aquí i tots ens en vam fer fans.

Sabíem les seves lletres , i el millor és que les sentíem. Sempre recordaré com absolutament emocionant un concert seu que vaig veure al palau de la Música , més o menys a l’entorn de la mort de Franco. Record inesborrable, com el de les seves cançons.


Avui ens ha deixat, però com sempre diem, la sort dels artistes és que mai moren ja que romanen amb les seves obres . Avui tots hem corregut a cercar a Spotify el so del nostre passat, de quan encara creiem en tantes coses que al final no han esdevingut realitat. De quan teníem un amor que ara no està pas al nostre costat. Llavors  il y avait un jardin on sentir-nos métèque per no estar sols avec ma solitude mentre recordàvem le facteur i crèiem en ma liberté abans d’acabar cantant la balada de Sacco i Vanzetti.

Avui ens sentim més sols encara que sabem que un mai està sol, sempre està amb la seva solitud.

Un petó i gràcies Georges .


ESTACIÓ D’ENLLAÇ






Avui és obligat parlar de Sorolla. Per un costat , una obra seva ha estat adjudicada a Sotheby’s per 3.24 milions d’euros  i per l’altre s’inaugurava al seu museu l’exposició “El color del mar” , amb 66 obres d’aquesta temàtica, el que conforma una altra exposició d’obligada visita a un Madrid imponent expositivament parlant.

Per ampliar la notícia aquí teniu l’enllaç amb l’acurat article de “El País”.