dijous, de setembre 27, 2012

SALVADOR VALENTE . TEMPS







Inaugura temporada la sala del Col·legi d’Aparelladors tot presentant sota el genèric “Temps” el treball de l’artista uruguaià Salvador Valente de qui el bon afeccionat pot recordar les seva presència en diverses edicions de la Biennal Torres-García.


Valente practica una abstracció de caire espaial , de modus i manera que el conjunt de l’obra queda distribuït en zones delimitades per un simple entramat lineal que li serveix per marcar una equilibrada dispersió volumètrica , que amb l’ajut de cromatismes poc contrastats converteix en un petit exercici de serenor plàstica la seva obra.

Així és la base i el fonament del seu pensar , tal i com ha deixat patent en les seves participacions al Torres Garcia , però ara sembla voler anar més enllà , donant un petit gir al seu cargol creatiu . Potser cansat del cert estructuralisme del seu treball, l’autor avança ara amb la introducció del gruix , amb la recerca d’un cert desequilibri espaial i potenciant el que podríem considerar part gestual de la seva pintura.


Però els canvis , i més quan aquestos son essencialment subtils en l’aparença , precisen de temps per ser assumits , tant per l’artista com per  l’espectador. I aquesta circumstància s’evidencia en l’exposició.

Així , mentre que en les obres de mida més petita el resultat és prou reeixit i comportant un nivell estimable , el mateix no succeeix en el format gran en que es per la intenció visual i formal, amb peces desequilibrades en el tonal i principalment en l’establiment de les tensions pictòriques que haurien d’obtenir-se per aconseguir un resultat òptim.

D’aquí que el resultat global de la mostra sigui fluix i no respongui a les expectatives que el bon fer de l’artista permetia preveure , però malgrat això be val fer-ne una lectura optimista ja que existint la base d’aquest petit format és sols qüestió de temps que Valente assoleixi el nivell que li ha permès guanyar una merescuda fama , en especial en el seu país natal de l’Uruguai


CONVERSA


Per arrodonir aquest comentari , serveixi en aquest enllaç , el vídeo de la  conversa que va mantenir a “ el Públic” poc abans de la inauguració de la seva exposició.