divendres, de setembre 21, 2012

L’OIENT









Aquesta fotografia que encapçala avui aquest blog, o alguna de molt semblant, ha estat vista avui per milions de catalans , espanyols i gent d’arreu del món. La mirada s’haurà centrat bàsicament en els dos personatges protagonistes , Artur Mas i Mariano Rajoy , però a bon segur algú haurà observat també la imatge del quadre que els observa amatent al seu darrera. Una obra d’art que sembla escollida de manera exclusiva per a l’acte ja que resumeix en el seu fer tot el poder de la conversa. Així, és una abstracció plena de indefinicions, sense camps marcats , amb veladures i complexes coiuntures cromàtiques. Una obra que crida més a la incògnita que no pas a la concreció. És a dir justa la fusta de tot el que significà la política trobada.






Si ampliem el pla veiem però que l‘obra no està sola , que en té una de parella que complementa el conjunt i n’esdevé fidel guardià de tot el que succeeix. Però la pregunta surt d’immediat per aquell curiós , qui és l’autor d’ambdues obres? . Important ho ha de ser ja que ocupa espai tan privilegiat , però qui és l’autor?
Per a mi ha estat fàcil, i perdonin la immodesta , però és que és un dels meus artistes favorits , al que a més considero com un artista enormement  maltractat per la seva qualitat i trajectòria,  el que el fa desconegut de la gran majoria inclosos la majoria dels grans afeccionats.

Qui és l’autor?. Aquesta és la juguesca que avui us ofereixo.  Com a pista valgui dir que és l’únic artista espanyol que forma part del moviment expressionista abstracte americà i que disposa d’un magnífic Museu en una capital de província espanyola que va haver de tancar durant uns mesos d’aquest any per la reducció de les subvencions oficials i que ha pogut reobrir per  l’habilitat de la gestió, al vendre una obra del seu patrimoni a una industria amiga que alhora la cedida a perpetuïtat al Museu. És a dir, ha perdut patrimoni però manté l’obra en el fons i en exposició.

La solució?. D’aquí uns dies.