dijous, de juny 14, 2012

EDUARD ALCOY / ROSA ALCOY / NAU GAUDÍ





 

Avui, aquest vespre s’ha produït una estranya conjunció que ha fet vibrar tots els fonaments d’una Nau Gaudí, plena de goma a gom , amb més de cent cinquanta persones. L’extraordinària conferència (no es pot qualificar d’altre manera) duta a terme per Rosa Alcoy al voltant de l’obra del seu pare , l’Eduard Alcoy, ha fet esclatar en acabar, una de les ovacions més tancades que un ha sentit de fa temps en un acte d’aquest tipus.

Rosa Alcoy ha ofert amb el seu mestratge, i amb la seva habilitat per superar els entrebancs informàtics amb que s’ha trobat , una lliçó magistral en la que ha desgranat la trajectòria i evolució del fer del seu pare , amb especial incidència en els punts més importants del seu personal i inconfusible idioma pictòric , que ha deixat bocabadats a hom que ha assistit a la mateixa.

Molts dels presents pensàvem , o crèiem, que més o menys sabíem de quin peu calçava l’Eduard , però avui ens hem donat compte de la nostra ignorància.  L’anàlisi personalitzat , individualitzat i comparatiu , de l’obra de l’Eduard Alcoy ens ha captivat , enamorat i subjugat i quasi ens obliga a una lectura més personalitzada de les seves obres, en especial per aquells que gaudim del magnífic catàleg que s’edita en l’antològica del 99.
Una magnífica conferència a que a bon segur tindrà continuació en altre ocasió ja que son moltes les coses han quedat en el tinter de la saviesa de la Rosa.

Un acte magnífic , inoblidable culturalment parlant , del que estem plenament satisfets tots aquells que hi hem pres part , tant de manera activa com de simples espectadors. Un acte però que per  ami ha tingut el trist contrapunt de la minsa presència d’artistes mataronins.

El cert és que no entenc res , o millor dit , no vull entendre res ja que de fer-ho caldria enviar a dida , - per ser educats -, a tot aquest gruix d’aprenentets i pseudo professionals que son capaços de passar per alt un acte així. Avui no hi ha l’excusa d’estudi, classes o qualsevol excusa barata. Avui l’horeta llarga de la Nau Gaudi equivalia a moltes lliçons i a un aprenentatge concentrat d’art en el seu màxim nivell , ja sigui en el fons com en la forma.

Però que hi farem, som capsgrossos, i en la nostra negligència està el càstig de no haver estat protagonistes d’un aquells actes que et reconforta i que et fa donar més compte encara , que l’art és una de les poques coses per les que val la pena viure la vida.


La Il·lustració correspon a la peça “Comiat” que és la darrera de les obres que va realitzar Eduard Alcoy