dimarts, de maig 01, 2012

EL PODER DE LA FORMA. YAGO VILAMANYÀ






Les dificultats habituals que comporta l’escultura en els conceptes de creació i venda ha fet que d’un anys ençà l’obra d’un escultor està més llençada vers l’obra pública que no pas l’exposició individual. Potser per això que feia molt de temps , potser massa , que no gaudíem d’una exposició “pura” d’escultura com la que el bon escultor que és en Yago Vilamanyà  ens ofereix  ara en plenitud en l’espai expositiu de Can Caralt a Sant Andreu de Llavaneres.

Yago Vilamanyà és un rara avis en això de l’escultura ja que domina , i amb encert , els dos conceptes , que per més antitètics que siguin son els fonamentals en la creació , com son l’abstracció i la figuració. 

Tècnicament irreprotxable i conceptualment àgil i hàbil, aposta en aquesta ocasió per el que podríem dir l’abstracció figurativa , en una bona exposició  en la que la vintena de peces presentades aposten per la forma com element matriu i eix comunicador , deixant a l’abast de cada visitant  la lectura de les mateixes , que en alguns casos anirà per camins més referencials, mentre que per altres la força estarà en l’estructura espaial destrament generada.

Encerta , com no podia ser d’altra manera , en Josep Puig i Pla en l’escrit de presentació del catàleg tot definint el treball de l’autor com d’escultura “orgànica” en aquest treball insinuant “ a formes de cossos i éssers vivents ; a pedres i a terra” , però jo hi afegiria que Vilamanyà vol anar una mica més enllà.



Així en tota l’exposició està present la recerca del concepte més essencial de l’escultura que no és cap altre que el volum erigit com a eix central , però també la recuperació del massa oblidat concepte tàctil que ha de comportar sempre la bona escultura , i que en aquest cas arriba del tot llaminer en els adients acabats a les seves terra cuites , que assoleixen estadis de referència, molt agraïts visualment i ben remarcables en el sentit estètic i creatiu.

Vilamanyà aposta així per una escultura viva i activa . Sense entrar mai en la figuració estricte , en la que amb tanta saviesa sap moure’s , ara ens mostra com la mateixa es pot intuir en el joc d’una abstracció encaixada i exacta , en la que l’equilibri formal i estructural dona forma i pes a unes peces que mostren allò que hom podia intuir , i que els vells coneixedors sabíem de fa temps, que no és altra cosa que Yago Vilamanyà és un gran artista d’ofici (tècnica) i de benefici ( creació).

Per si algú ho dubtava , aquí està aquesta exposició que us recomanem amb tot plaer.


Yago Vilamanyà . escultures
Del 27 d’abril al 27 de maig de 2012
Can Caralt. Museu Arxiu de Llavaneres.

( Les fotografies son les del catàleg i son de Manuel Contreras )