diumenge, de gener 15, 2012

ABERRANT




Fa uns dies , justament el 22 de desembre ,dia de la loteria, quan en el Consell rector de l’IMAC s’estava discutint el PAM, en arribar a la proposta de que el cartell de Les Santes fos escollit mitjançant concurs popular , vaig demanar paraula per expressar la meva més absoluta negativa a la proposta que vaig qualificar textualment, que seria no tan sols un error, que seria una aberració.

No en vaig fer comentari públic en aquell moment ja que es tractava tan sols d’una opinió global ,que com va dir el regidor Quim Fernández . – per cert , vagi la meva felicitació per emprar la imatge del capità Haddock en el seu facebook -, seria discutida  de manera més individualitzada en una propera reunió.

No ho vaig fer però vist que la possibilitat del fet ha saltat a la premsa i  han començat a aparèixer comentaris per arreu i fins i tot un creador tan callat com és Jordi Cuyàs , no ha estat de més en saltar a la palestra amb un magnífic escrit en el capgros.com que comparteixo quasi en la seva totalitat, que crec convenient repetir allò que he dit per activa i per passiva durant molt de temps: No al concurs popular per el cartell de Santes.

La meva postura en respecte al cartell està molt clara i de fa molt de temps. Fer una mirada a aquest blog ho deixa ben clar i no és ara el moment en que variarà la meva opinió que segueix apostant per un cartell d’autor amb tot el que això implica.
Certament hi ha molts coses que sí han de variar a l’entorn del mètode d’elecció. Cal començar per clarificar exactament que és el que volem com a cartell i  partir d’aquí comença amb el com , que, qui , quan i de quina manera.


I aquesta crec que ha de ser la discussió a realitzar. Cal establir bases , fonaments i criteris i deixar ben clar tot el caminar de l’elecció, oblidant-nos  ja dels tripijocs que fins ara han estat habituals per realitzar una tria clara i neta. Una tria que permeti un cartell que com fins el moment sigui viscut amb intensitat per la ciutadania.

Per això cal parar la demagògia del criteri popular. Massa vegades s’empra el concepte de democràcia de manera errònia. Democràcia és una forma d'organització de la vida publica, en la qual les decisions col·lectives són adoptades pel poble mitjançant mecanismes de participació directa o indirecta que li confereixen legitimitat  als seus  representants. Tan democràtic és l’elecció popular com la que efectuïn els seus representants lliurament elegits.

Per això, i amb el fonament dels meus coneixements , i vist el que succeeix en els mes diversos indrets , crec que el cartell de Santes ha de seguir en la línia marcada fins ara , amb les modificacions precises per fer-ne una millor i més encertada elecció.

I com deia en començar , no fer-ho així i caure en el populisme barat d’un concurs generalista , no seria un error , seria una gran aberració de la que ens hauríem de penedir ben aviat.

(La fotografia correspon al cartellde santes de Jordi Cuyàs, per a mi un dels millors cartells, sino el millor, de tota la col·lecció)