dilluns, de març 28, 2011

HOMENATGES I SIMILARS

EMÍLIA DE TORRES


Demà dimarts en la sala principal del Reial Cercle Artístic de Barcelona , la que va ser la seva segona casa durant tants i tants anys , s’inaugurarà una exposició homenatge a la recentment desapareguda Emília de Torres, antiga sòcia de l’entitat que justament va rebre la medalla d’or de la mateixa poques hores abans de morir.

Una exposició que romandrà oberta fins el 19 d’Abril ( Arcs 5. Barcelona, al final del Portal de l’Àngel ) i que servirà per fer justícia una vegada més a aquesta gran Dama del nostre art. Un acte al que havia estat convidat per fer-ne la presentació, circumstància que no podrà ser per coincidències professionals, però sí que tindré l’honor de que en el mateix siguin llegits uns textos meus que conformaran el catàleg.

Una exposició que recomanem , com no, amb tot plaer.

ANTONI COMAS. EDUARD NOVELLAS


El passat dijous va ser presentat ala sal de Plens de l’Ajuntament mataroní el retrat d’Antoni Comas , que a partir d’ara ocuparà espai en la sala de mataronins il•lustres.

Si de per se la notícia és remarcable , més ho és per a nosaltres el fet de que hagi estat Eduard Novellas a qui s’hagi realitzat l’encàrrec i que aquest l’hagi solventat amb una obra de gran qualitat en que ha sabut conjugar la seva personal plàstica en el camp del retrat i el paral•lelisme , extern i intern , amb el personatge.

Una obra magnífica que honorant a tots els protagonistes , honora a la ciutat.

PERECOLL


No és un homenatge però sí un honor que TVE et dediqui els minuts culturals del final d’un telediario de cap de setmana i això és que ha succeït amb Perecoll i el seu negre sobre negre.

Per si algú el vol xafardejar , aquí està el link corresponent.

http://www.rtve.es/alacarta/videos/programa/perecoll-el-pintor-que-solo-utiliza-el-color-negro/1056443/


PUIG I CADAFALCH



Aquest dissabte vaig assistir a la manifestació celebrada a Argentona per a tal de demanar l’adequada conservació de la casa d’estiueig de Puig i Cadafalch que es troba a la Plaça de Vendre i que en tan alt grau de ruïna es troba.

De la manifestació em van sorprendre negativament dues coses : Per un costat la poca assistència de públic , poc més d’un centenar per a una població que supera amb escreix els deu mil, és del tot lamentable, i per l’altra l’absoluta desorganització de tot l’acte, que esdevenia en protesta de patacada en comptes d’un acte serós . I això que es va anunciar una comunicació amb directe amb TVE.

Que cal efectuar puntada és evident i que a la que ens descuidem la casa anirà en orris, també. Potser per això em sorprèn més encara el desgavell generalitzat com ho demostra que era el cap de Natura qui portava les rendes de tot.

No és això companys , no és això. Cal recuperar l’esplendor de Can Puig , però cal fer-ho amb accions molt més ben organitzades queno pas les del passat dissabte.

ANTONIO VIOLANO



Antonio Violano.Aquest és el nom d’un escultor italià que a bon segur no dirà res a quasi ningú de Mataró, però és un important escultor que va exposar a Can Palauet allà el 2001 i que ens va deixar de regal l’escultura que ens acompanya i que podem gaudir a la Biblioteca Pompeu Fabra , justa al final de l’escala.

Dons bé, Antonio Violano ha estat seleccionat per prendre part en la propera Biennal de Venècia, en el pavelló oficial de Itàlia , que enguany adquireix gran protagonista al commemorar-se el 150 aniversari de la creació del país.

Una notícia agradable que valora encara més la magnífica obra que ja es propietat de tots.

Per això, molt ens agradaria que algú de Cultura tingués a bé , felicitar al protagonista. Ho faran ?. S’admeten apostes.