dilluns, de juny 01, 2009

JOVES DE LA SANT LLUC 2008

Ja fa cinc anys que la Col·lectiva Sant Lluc fa tria entre els seus participants més joves ( menys de 35 anys ) i els ofereix l’oportunitat de participar en una mostra col·lectiva però ja en format professional, en la que presentar un grapat dels seus treballs.
El passat dimecres es va presentar la mateixa amb Pol Codina, Beth Fornas , Núria Hurtado , Àlex López i Alexandre Valls com a protagonistes de l’edició d’enguany que a bon segur és la més brillant de totes les edicions realitzades i convida a una llarga , detinguda i aconsellable visita.


BETH FORNAS DOS-SANTOS presenta uns treballs en els que conjuga l’escultura amb altres elements especialment amb la ceràmica.
Aquesta dualitat que moltes vegades desintegra el conjunt compacte que generalment precisen els treballs volumètric,s en aquesta ocasió es utilitzada de manera ben adient aconseguint el contrapunt entre la força del fonament de ferro i la ductilitat textural de la ceràmica.
Un diàleg entre contraris ple de sensibilitat en el que les obvies referències no hi fan cap mena de mal.



ÀLEX LÓPEZ és a bon segur el millor especialista en art urbà que podem trobar en les nostres contrades. Un art que encara que sembli lliure i espontani precisa d’uns fonaments perfectament assolits en el que pertoca a figuració, cromatisme, equilibri , perspectives etc.
Un art que traduït a les exigències d’un suport rígid com la tela deriva en aquest cas pels camins del pop-art però en la recerca d’unes sensacions produïdes per la intencionalitat i el sentit que comporten totes les seves obres que conformen un excel·lent ventall de possibilitats que cal explorar en profunditat.



NÚRIA HURTADO aposta sense cap mena de por per la sensibilitat . El seu concepte poètic i essencialment il·lustratiu ha trobat en el camp del gravat la manera idònia per a ser expressada.
Una bona capacitat tècnica amb una acurada tria en les especialitats a emprar i una gran capacitat de síntesi en l’afany de concentrar l’atenció de l’espectador ,fan de les seves obres una joiosa i intensa mirada de gran força sensible , poètica i expressiva.


ALEXANDRE VALLS és l’únic artista que grinyola una mica i ho fa més per les tècniques que empra el que li dona un poc agraït resultat final, que poc té a dir amb la proposta inicial.
L’exemple queda clar amb la imatge del catàleg. Per un costat és ben atractiu el concepte del tema amb un cert aire costumista que per altra costat queda reforçat per aquesta perspectiva corba , ben peculiar en ell, que li dona una especial força.
Però el trasllat a la pintura , amb l’ús de polivinils en la recerca de gruix i volum, i aquest embetumat final que volent ser personal esdevé vulgar , fa que el resultat final perdi bona part del seu atractiu inicial, en un concepte prou interessant però mal desenvolupat.


POL CODINA és l’escultor amb més futur dels que tenim a la ciutat. I diem futur quan el més exacte hauria de ser parlar ja d’un present fet realitat en la seva trajectòria amb fites tan importants com la peça “El peix del Maresme” que es troba en els serveix centrals de Caixa Laietana o el fet d’haver estat escollit per la Parés per presentar 6 escultures a la Fira de Strasbourg.

Ara Codina ens presenta el que podríem dir inventari d’aquests anys de treball. Unes peces en aparença disperses però que ens permeten anar esbrinat la seva evolució tan en el fons com en la forma , amb una petita però permanent desaparició de l’anècdota i el guany , també pausat , d’una força emergent en aquesta encertada barreja de força i sensibilitat.

Una visió aquesta de Codina que obligatòriament s’ha de completar amb la visita del seu treball a Ca l’Arenas , on la seva peça “Gràvida 2009” encongeix l’ànim per la seva qualitat digne de qualsevol artista d’aquells que es mouen en les primeres files en el nostre país.

Començant per el seu plantejament , encertadament expressat en dibuixos i esborranys , seguint pels plantejaments tècnics amb el potent entramat sobre el que dipositen els esqueixos de l’obre , fins l’esplèndid resultat final, d’una bellesa colpidora, generadora de tota mena de sensacions i emocions vitals que la converteixen en una magnífica obra d’art , tant per la seva forma com per el seu fons.
Un treball , aquest de “Gràvida 2009” que el situa lluny dels artistes amb futur , per alinear-lo ja amb les grans realitats del nostre art.

Joves Seleccionats a la
Col·lectiva Sant Lluc 2008

Ateneu Caixa Laietana. Àmbit Zero . Fins el 28 de juny de 2009