dijous, de juny 11, 2009

JOSEP M. CADENA I TORRES GARCIA

L’altra dia recomanava fervorosament la conferència del periodista Josep M. Cadena al voltant de la relació de Torres Garcia amb la ciutat de Mataró. Certament no anava gens errat.
Una trentena de persones vàrem acostar-nos a la sala d’actes de la Caixa Laietana per escoltar al periodista i estic del tot convençut que ningú en va sortir defraudat.

Cadena amb la seva gran habilitat de composar històries , fer lligams i reflexions , i a més fer-les avinents de manera didàctica , docta , variada i amena , va amanir les poques dades fidedignes que es tenen de l’estada del genial artista per Mataró i fer un repàs per la història del moment de la ciutat , de Barcelona , del país , de l’art en general ... , això sense deixar passada per alt de l’Uruguai , els Estats Units , en Biada , el tren , Les Santes i tot allò que es pogués relacionar amb el temps i el moment .

Una repàs històric , en especial de Mataró, que a tots ens va encuriosir i que va fer que l’atenció no defallís ni un moment en l’hora de durada de la conferència que va esdevenir en curta.
Una conferència per cert que seria molt interessant pugués ser publicada en un opuscle, o en porcions en el blog del Sant Lluc per ex.

Així molta més gent sabria del valorades que estaven en aquellls temps les “llagostes” de Mataró.

DE PLE

Avui en el Ple Municipal Ordinari apareixen tres punts de força incidència en el futur cultural en general , i artístic en particular , de la nostra ciutat.
Així en el punt 21 i dintre de l’àrea de recursos humans , s’estudia la relació de proposta de modificació de llocs de treball de l'IMAC, que també és actualitat ja que en el punt 26 s’ha d’aprovar la proposta de nomenament de la nova directora de l’IMAC. Proposta que per cert va ser durament criticada per M.J. Recoder en la reunió d'ahir mateix del Consell Rector de l’IMAC , aquell ens que hauria de servir per traçar línies mestres però al que deixen fer res , tapen la boca i la possibilitat d’actuació, això si tot defensant la participació ciutadana. Certament per enviar-los a dida i dimitir tots en bloc.

Finalment en el punt 24 es tracta “ D’aprovar inicialment la creació, constitució i els estatuts del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró" , punt que a hores d’ara ja sé que s’ha aprovat ja que amb aquesta joguina del Facebook , amb la que estan enderiats i enganxats del tot bona part dels membres del Govern, al segon de la seva aprovació ja en sortia noticia de la ma de Bassas.
( Per cert, esplendorosa i magnífica la sàtira d’aquest “enganxament” expressat en l’article de X.Aloma al capgròs.com. Impagable per l’ull crític , la seva ironia i la seva crítica absoluta a aquesta manera d’actuar que parla de la poca seriositat en que bona part dels membres del Govern es prenen la més gran diversitat dels seus actes institucionals).
Malgrat la meva recerca per la xarxa no he sabut trobar aquest document encara que certes gestions em permetran tenir-lo ben aviat per poder-lo comentar. ( No estaria gens malament que fos el propi govern qui ens el fes a mans).

Aquesta posada en moviment del fonaments burocràtics del museu Bassat és una excel·lent idea que penso s’ampliarà en una roda de premsa prevista per la setmana vinent , i que com no aprofitarem al màxim en la conversa pública que el proper divendres a les 19.00 hores i a l'Àmbit Zero de la Caixa Laietana tindrem amb Lluís Bassat com a protagonista, en l’acte central del 25 Aniversari del Capgròs.
Entre una i altra cosa a bon segur podrem començar a esbrinar per on navegarà el futur d’aquest Museu.