diumenge, de setembre 21, 2008

MANUEL CUSACHS . Tastet


A vegades hi ha exposicions d’aquelles que podríem considerar com a menors ja que no son fruit i conseqüència d’un temps i un moment, i semblen més respondre al concepte de calaix de sastre , acaben essent unes bones exposicions. Això succeeix especialment quan existeix la complicitat entre el creador i l’indret en el que exposa , el que converteix a la mostra en un veritable mostrari de requisits. Això és el que ni més ni menys succeeix amb l’exposició que presenta Manuel Cusachs en el Museu del Càntir.

Cusachs sembla haver garbellat en el seu estudi i en la seva col·lecció particular per estructurar una mostra al voltant del retrat de Jaume Clavell , que presideix la mostra i que va ser un dels primers retrats de la seva col·lecció “d’homenots” , que no fa pas massa vàrem poder gaudir en la seva totalitat a l’Ateneu i a la Pia Almoina.
Així al seu voltant s’apleguem un seguit d’aquests retrats , peces diverses corresponents a les diferents sèries que ha realitzat l’escultor , una magnífica “felipa” , uns dibuixos de gestualitat impressionat i un parell de planxes de gravat.
Un llistat que així en perspectiva sembla podria correspondre a una mostra disbauxada en la que difícil seria veure el nexe de l’autor , quan en realitat i gràcies a la qualitat del presentat , existeix una continuïtat quasi etèria que dominada per la majestuositat de l’escultura “La Venus de Cadaqués” que senyoreja en l’espai , culminant el conjunt d’una exposició de gran qualitat.
Així , amb aquesta mostra dispar , espot gaudir de les diverses cares del polièdric artista , atinat sempre en el llenguatge plàstic adient per aconseguir les seves intencions estètiques.

Una exposició que serveix alhora de tastet per la gran retrospectiva que ocuparà les sales del Museu de Mataró en dates nadalenques. Encara que no està oficialitzada la situació, estem en condicions d’assegurar que el projecte de mostra antològica s’ha reduït a retrospectiva de gran nivell , exhibint-se primer en el Museu mataroní per traslladar-se després a Andorra.

Una exposició que serà d’obligada visita , quasi com aquest tastet que a modus i manera de prèvia es presenta en aquest mes a Argentona.

Manuel Cusachs. Escultures i Dibuixos
Museu del Càntir. Argentona
De 20 de setembre al 19 d’Octubre de 2008